BYLINKY

Bez černý

  • Bezové keře - stromy zkrášlují své okolí dvakrát do roka: nejprve na jaře, když  rozkvetou intenzivně vonícími "talíři" žlutobílých květů a podruhé na podzim, kdy se jarní květy změní na bohaté třásně černých plodů.
  • Bezový květ je prvotřídním lékem na všechny nemoci z nachlazení. Má silné potopudné účinky, přitom ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky a mírně snižuje krevní tlak. Rovněž je mírně močopudný a má mírné projímavé účinky. (Dugasová, Dugas 2016)
  • Černý bez podporuje imunitní systém a obranyschopnost.
  • Plody bezu černého tiší bolesti nervového původu, pomáhají při zánětech nervů, při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. (Dugasová, Dugas 2002)

Meduňka lékařská

  • Má příjemnou citronovou vůni a chuť podobnou medu, podle níž dostala i pojmenování.
  • Meduňka patří mezi nejlepší rostlinné prostředky na uklidnění celého organismu. Působí nejen na nervovou soustavu a psychiku, ale léčí všechny orgány těla, při kterých nastaly vlivem stresu chorobné změny. Uvolňuje křeče, uklidňuje bušení srdce. (Dugasová, Dugas 2016)
  • Je výborným uspávacím prostředkem. (Dugasová, Dugas 2002)

Máta peprná

  • Patří mezi nejpoužívanější léčivé rostliny.
  • Zásluhou mentolu a dalších účinných látek má silné antibakteriální účinky. (Dugasová, Dugas 2016)
  • Pomáhá při žaludečních potížích, zlepšuje chuť k jídlu, zastavuje zvracení a průjmy, odstraňuje plynatost, uvolňuje žaludeční křeče, pomáhá při bolestech jater a žlučníku. (Dugasová, Dugas 2016)
  • Celkově povzbuzuje organismus a zvyšuje tělesnou kondici. (Dugasová, Dugas 2016)

Lípa srdčitá

  • Pro svou krásu a mohutnost se stala lípa symbolem Slovanů.  Byla jí přisuzována ochranná síla, lidé věřili, že dokáže odehnat zlé duchy.
  • Lípový květ je známým pomocníkem při chřipce. Jeho hlavní léčivou vlastností je silný potopudný účinek a schopnost snižovat horečku. (Dugasová, Dugas 2016)
  • Povzbuzuje imunitní systém, uklidňuje. (Dugasová, Dugas 2016)

Kopřiva dvoudomá

  • Kopřiva má vysoký obsah chlorofylu, karotenoidů, minerálních látek a vitamínů.
  • Nejvíce ceněné jsou její účinky na krev, pomáhá při anémii a čistí krev, čimž pomáhá při lupénce, akné, nečistotě pleti a dalších kožních chorobách. (Dugasová, Dugas 2016)
  • Čaj z kopřivy také zlešuje trávení a posiluje všechny fyziologické funkce organismu. (Dugasová, Dugas 2016)

Levandule lékařská

  • Jméno levandule je odvozeno od slova umývat, což napovídá, že se rostlina ve starověku používala především do koupelí a pro kosmetické účely.
  • Z její velmi široké škály uplatnění slouží dnes v první řadě jako uklidňující prostředek při obtížích nervového původu.
  • Čaj z levandule pomáhá při nespavosti, nervové slabosti, návalech krve a bolestech hlavy. (Dugasová, Dugas 2016)

Jitrocel kopinatý

  • Jitrocelový sirup je dobrý proti kašli, zahlenění průdušek a plic, pomáhá při žaludečním a střevním kataru.
  • Jitrocel se uplatňuje i při jaterních a žlučníkových obtížích, čistí močové cesty a krev. (Dugasová, Dugas 2016)

Dobromysl obecná

  • Z mnoha dobrých účinků dobromysli se nejčastěji využívá její schopnost čistit zahleněné plíce, pomáhá při úporném suchém kašli, při chronickém kataru a ostatních nemocech průdušek.
  • Její české jméno zřejmě vychází z velmi dobrého účinku na nervovou soustavu.
  • Dobromysl uklidňuje, celkově posiluje organismus a zlepšuje krevní oběh. (Dugasová, Dugas 2016)

Šalvěj lékařská

  • Šalvěj pochází ze Středomoří, u nás se jen pěstuje.
  • Kromě výborných léčivých vlastností má uplatnění i v kuchyni jako koření.
  • Čaj odstraňuje noční pocení, pomáhá při pracovní přetíženosti a nervozitě, využívá se ke snížování nadměrné tvorby mateřského mléka, pomáhá při slabé a nepravidelné menstruaci.
  • Oživuje krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy. (Dugasová, Dugas 2016)

Třezalka tečkovaná

  • Lidově se třezalce říká svatojánská tráva, neboť je prý nejúčinnější, když se sbírá na sv. Jana.
  • Třezalku používáme při všech chorobách jater a žlučníku, dále při žaludečních vředech a při nadbytku žaludeční kyseliny.
  • Čaj z třezalky posiluje nervovou soustavu - uklidňuje, příznivě ovlivňuje psychiku, pomáhá zbavit se depresivních stavů, strachu, úzkosti, neurózy a nespavosti.
  • Způsobuje citlivost na sluneční světlo, během třezalkové kůry se vyhýbáme opalování, mohlo by vyvolat podráždění pokožky. (Dugasová, Dugas 2016)

Třapatka nachová - Echinacea

  • Zvyšuje odolnost proti infekcím, zejména proti chřipce.
  • Je účinná rovněž proti virům. Doporučuje se, pokud je jakýmkoliv způsobem oslabena obranyschopnost organismu (při rýmě, chřipce, zánětu horních cest dýchacích a dalších).
  • Posiluje imunitní systém.

Pampeliška lékařská

  • Podporuje činnost jater, žlučníku, ledvin a střev.
  • Čistí krev a přispívá k tvorbě červených krvinek.
  • Snižuje krevní tlak a podporuje krevní oběh, čimž zlepšuje činnost srdce.
  • Její močopudné účinky odlehčují organismus. (Dugasová, Dugas 2016)

Chmel otáčivý

  • Chmel je prastará kulturní rostlina. Odedávna sloužil nejen k výrobě piva, ale i k léčebných účelům. Používal se na více chorob, dodnes však přetrvalo jen jedno uplatnění, které využívá jeho všestranného, široce působícího uklidňujícího účinku na celý organismus.
  • Chmel se používá proti migréně, při neurastenii, při klimakterických obtížích a proti nespavosti. (Dugasová, Dugas 2016)

Tymián obecný

  • Oblíben již od antických dob s řadou významných použití.
  • Výluh se užívá k léčbě zažívacích a dýchycích potíží, uvolňuje hlen.
  • Podporuje normální funkci imunitního a dýchacího systému.

Divizna velkokvětá

  • Divizna patří od nejstarších dob mezi léky na průdušky a plíce. Obsahuje slizovité látky, které chrání sliznice před drážděním.
  • Uvolňuje hleny, čistí průdušky při chrapotu a pískání, pomáhá při zánětu průdušek a hrdla.
  • Čaj z divizny je močopudný, zlepšuje činnost žláz s vnitřní sekrecí. (Dugasová, Dugas 2016)

Šeřík obecný

  • Šeřík je nádherný a voňavý okrasný keř , ale má i léčivé účinky. V lidovém léčitelství se využívá čaj z květů šeříku k uklidnění, proti stresu a vyčerpání, pomáhá zmírnit bolesti hlavy a v krku i zrychlit metabolismus.

Zázvor

  • Ostrá chuť zázvoru je způsobená gingeroly, které mají rozsáhlé léčivé účinky.
  • Zázvor dále obsahuje silice, vitamíny A, B, C, E a minerály (sodík, hořčík, vápník, železo, draslík), škrob a další látky.
  • Posiluje imunitní systém, výrazně tak posiluje naši obranyschopnost.
  • Zázvor má širokospektrální antibakteriální, antivirové, protizánětlivé i protiparazitické účinky.
  • Pomáhá při nachlazení a chřipce, přináší úlevu při dýchacích potížích.
  • Udržuje normální hladinu cukru v krvi.
  • Podporuje normální trávení, což se využívá při mírných nevolnostech v ranné fázi těhotenství.
  • Podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému.
  • Denně by dospělý člověk neměl příjmout více než 4 g čerstvého zázvoru.

Rakytník řešetlákový

  • Plody obsahují velké množství vitamínu C a E. Významný je i obsah karotenu, ze kterého se tvoří vitamin A. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, minerály a množství jiných cenných látek.
  • Plody rakytníku posilují imunitní systém, jejich konzumace zlepšuje celkový zdravotní stav člověka.
  • Detoxikuje organismus, působí i proti stresu.
  • Zlepšuje oběh krve, prospívá kloubům, léčí revma i dnu. (Dugasová, Dugas 2016)

DUGAS, Dionýz. Babiččiny nové bylinky. Přeložil Martina NEJEZCHLEBOVÁ. Praha: Ottovo nakladatelství, 2016. ISBN 978-80-7451-422-7.

DUGASOVÁ, Aurélia a Dionýz DUGAS. Babiččiny bylinky: průvodce našimi léčivými rostlinami. Praha: Cesty, 2002. ISBN 80-7181-696-5.

(Dugasová, Dugas 2016) (Dugasová, Dugas 2002)

BREMNESS, Lesley. Bylinář: zdraví, krása a radost : podnětná a praktická příručka. 7. vyd. Praha: Fortuna Print, 2004. ISBN 80-7321-113-0.

(Bremnessová 2004)